lørdag 1. oktober 2011

Hvordan snakke med tenåringer om dating?

Dating er en mulighet for sosialt samvær, for å lære om det motsatte kjønn, og for å få erfaring i den forbindelse, slik at en dag når en tenåring blir voksen, kan han eller hun gjøre en god beslutning om å velge en partner. Her er måter å snakke med tenåringer om dating.

Instruksjoner
1. Forbered deg på forhånd.
Utdann deg selv. Dating og forventninger endrer seg fra tiår til tiår. Akkurat som dating på 60 og 70-tallet var forskjellig fra dating på 80-tallet og 90-tallet, dating i det 21. århundret har endret seg siden du var tenåring. Gjør din forskning ved å lytte til hva tenåringer er interessert i og snakker om. Kjenn den informasjonen de får ved å se hva de ser og hvilke blader de leser. For de fleste tenåringer er interessert i å ha det gøy, være med venner og å få tillit rundt det motsatte kjønn.

2. Forklar formålet. Formålet med dating er sosialt samvær, ha det gøy, og lære om hverandre. Ikke alle jenter tenker likt og handler likt, ikke alle gutter tenker og handler likt. Dating og sosialt samvær gir tenåringer muligheten til å oppleve forskjellene. Oppgi dette om og om igjen. Dating handler ikke om å velge en partner, det handler om å lære hva slags partner du ønsker en dag.

3. Oppfordre til gruppeaktiviteter.
Tenåringer ofte liker å henge i grupper med jevnaldrende. Fordelene med gruppene er at tenåringer har mulighet til å utvikle en rekke vennskap. Gruppens fokus er vennskap, ikke romantikk.

4. Snakk om baksiden av gruppeaktiviteter.
Gruppepress kan være sterkere når ungene henger sammen. Det kan være vanskeligere å si "nei" hvis alle deltar. På den annen side kan gruppens "normer" holde alle på linje. Vær informert om hva slags gruppe dine tenåringer henger ut med. Foreslå de teamet opp med en venn som de kan gå med hvis de ikke føler seg komfortabel i gruppen.

5. Del erfaringer.
Ved å fortelle historier både positive og negative om din egen datingerfaring, er du åpen om emnet i en ikke-truende måte. Tenåringer som liker å høre om oppturer og nedturer som foreldre har hatt. Gikk du på skoleball? Hva var den værste daten? Hva med blind dater? Ønsker du at du ville ha datet mer?

6. Vær oppmerksom på forskjellene mellom gutter og jenter.
Jenter oftere bekymrer seg for ikke å ha en kjæreste. Berolige dem på veien med å si, "Kjære, jo mer gutter du kjenner som venner, jo bedre vil du kjenne igjen den rette når han kommer senere." Oppmuntre jenter til å bli venner med gutter i stedet for å bare plukke en kjæreste. Gutter ofte mer bekymret for at de ikke er høye nok eller sterke nok. Forsikrer dem om at de er store. Oppmuntre dem til å få venner. Ikke skyv eller ert om romantikk. Dette er et følsomt tema, så vær respektfull.

7. Fortell tenåringer: Det er OK å skifte mening om en person som du blir kjent med han eller henne. Den "kuleste" gutten kan vise seg å være en skikkelig drittsekk, eller kanse den "stilleste" jenta er den morsomste å henge sammen med. Barn føler mange avvisninger når det kommer til dating. La dem vite at en avvisning er en del av datingen, men det betyr ikke at noe er galt med dem.

8. Hold samtaler over noen hamburgere.
Å snakke om sensitive emner går glattere når du tar det ut av huset og over mat. Husk, både gutter og jenter trenger god informasjon og god mat. Ikke gjør narr av eller kritiser. Tenåringsfølelser er delikat og skjøre.

9. Slå av forelesninger.
Prøv heller åpne, spennende, aktuelle samtaler. Spørr. Hvis du gjør samtaler interessante, vil barna lytte. Hvis du skjeller og advarer, vil de rulle med øynene og avfeie deg som gammeldags. Mest sannsynlig vil de også gjøre stikk motsatt

10. Vær diskre.
Spør hvordan de vil håndtere mulige scenarier, men være diskre om det. "Kjære, jeg lurte på hvordan du og dine venner kan håndtere en fest med eldre barn drikker?" Hensikten med disse samtalene er å samle informasjon om hva ungene trenger å vite.

11. Lær de kraften av "nei" og "ja."
"Nei" og "ja" er de to viktigste ordene. Vi ønsker å styrke våre tenåringer ved å si "nei" til hva de ikke ønsker slik at de kan si "ja" til det de ønsker. Gi dem muligheter for å si "ja" og "nei" så ofte som mulig, selv om det betyr å praktisere å si "nei"til deg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar